Followers Terbaik!

Wednesday, 31 October 2012

Tanda-Tanda Dapat Anak Lelaki Atau Perempuan


Tanda Anda Akan mendapat Bayi Lelaki

Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau 
mungkin tiada langsung - 
( Anak pertama dan kedua, Mummy tiada langsung morning sickness )
Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit  
( ini tak tau,hehe )
Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh  
( Anak pertama perut Mummy kedepan, bukan ke tepi )
Perut anda kelihatan bulat sempurna  
( Anak pertama dan kedua ramai kata perut Mummy bulat )
Bahagian aerola (daerah hitam disekitar puting) akan menjadi lebih gelap 
( ini rahsia Mummy okay.hee )
Bentuk perut condong ke arah bawah  
( Time anak pertama betul. yang kedua ni tak nampak lagi )
Sukakan makanan yang masam dan masin 
( Anak pertama dan kedua, awal preggy suka makan masam-masam  )
Suka makan daging dan keju  
( Anak pertama suka makan ayam goreng. Anak kedua suka sangat makan ikan goreng )
Tapak kaki selalu berasa sejuk 
( betul )
Tangan selalu kekeringan  
( Betul dan wajib pakai lotion..hee )
Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur  
( utara selatan Mummy tak tau yang pasti suka menghadap husband semasa tidur )
Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan 
( Hahahaha..Mummy je yang tambah berat tapi husband mantain je.. )
Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil  
( heee sentiasa berseri..poyo! )
Hidung tampak lebih mekar  
( Time anak pertama yes! yang kedua ni tak pasti lagi )
Selalu sakit kepala  
( Tak pernah )


Tanda Anda Akan mendapat Bayi Perempuan

Mengalami Morning sickness di awal kehamilan
( Sama. Mummy tiada langsung morning sickness )
Degupan jantung bayi lebih 140kali seminit
( tak tau juga..hehe )
Merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
( baru masuk 5 bulan tak pasti lagi )
Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
( Biarlah rahsia..hehehe )
Rambut anda berwarna agak kemerahan berbanding sebelumnya
( Rambut Mummy memang dah ada warna so tak pasti )
Bentuk perut condong ke arah atas
( Sekarang yes! tapi kalau dah besar tak taulah )
Perut tampak agak lonjong
( Kurang pasti )
Mengidam makanan manis
( Tak suka sangat yang manis-manis! )
Sukakan buah-buahan
( Anak pertama dan kedua, Sangat-sangat suka! )
Suka minum air atau jus yang bersifat masam
( Anak pertama dan kedua, Betul! pantang nampak jus )
Anda jadi lebih cerewet semasa hamil
( Sentiasa cerewet sejak bujang lagi..hahahah )
Mudah moody berbanding sebelumnya
( Alamak betullah! )
Kulit wajah mudah bermasalah berbanding sebelum hamil -
( Tak pernah. Anak pertama pun sama )
Tidak suka makan roti bersama kulitnya
( Semua pun Mummy makan..hehee )
Payudara kelihatan mengembang
( Biarlah Rahsia..hee )
Suka menghadap muka kearah selatan semasa tidur
( Suka menghadap husband sebelah kanan )  


Mummy tak taulah benda ni betul ke tidak.
Mummy saja suka-suka share dan tengok pada diri sendiri
Tapi benda ni kita tak boleh percaya sangat
Semua ni kuasa Allah
Yang penting kita doakan bayi kita sihat sempurna.
Mummy pun sebenarnya tak kisah..
Kalau Allah bagi baby boy sekali lagi, Alhamdulillah Mummy terima seadanya
Kasih sayang Mummy tetap sama macam si Abang dapat ;')
Kalau baby girl..Alhamdulillah itu rezeki Mummy 
Apa yang penting Si Abang ada teman bermain..
 Korang pula macam mana? 
Ada tak yang sama dan betul-betul jadi kenyataan?
Jomlah share dengan Mummy..Mummy pun nak tau juga..hehehe



22 comments:

  1. semoga mummy dapat baby girl ek..adala sepasang..hehehe..n bolehla rehat lama sikit ek..

    ReplyDelete
  2. Klu bab mengiring belah kanan nk dpt bby boy maybe betul :) sbb peknen kali ni mmg sentiasa mengiring ke kanan.. n insyaallah its a boy
    Klu bab rajin memasak nk dpt ank girl tu semua tipu ;) Sy ngandung bby boy rajin je masak n baking :)

    ReplyDelete
  3. Klu bab mengiring belah kanan nk dpt bby boy maybe betul :) sbb peknen kali ni mmg sentiasa mengiring ke kanan.. n insyaallah its a boy
    Klu bab rajin memasak nk dpt ank girl tu semua tipu ;) Sy ngandung bby boy rajin je masak n baking :)

    ReplyDelete
  4. Klu bab mengiring belah kanan nk dpt bby boy maybe betul :) sbb peknen kali ni mmg sentiasa mengiring ke kanan.. n insyaallah its a boy
    Klu bab rajin memasak nk dpt ank girl tu semua tipu ;) Sy ngandung bby boy rajin je masak n baking :)

    ReplyDelete
  5. Saya pregnant untuk ketiga2 anak langsung tak der morning sickness. Tapi saya ikut instinct...betul ☺☺

    ReplyDelete
  6. saya pregnant 4 4 anak morning sickness,camne tuh...

    ReplyDelete
  7. both my preggy moment, 1st 3 months tu sgtlah teruk morning sickness. x kira yg gurl or yg boy. dua2 teruk. pastu perut lbh kurang sama je both preggy. dua2 pun membulat ke tepi. tapi lain2 jantina gak. hehehehe. pastu, suka makan makanan laut termsk ikan2 mase 2nd preggy. yg 1st preggy, x suka lgsg mkn yg masam. pastu, both preggy saya suka melaram. member2 dan sedara mara pun kata nampak bersih je kulit. hahahaha.

    xpelah kan sis. mana2 pun x kisah kan. yg penting, both mummy n baby sihat :)

    ReplyDelete
  8. ana pun klu benda mcm ni xleh agak xtau..cuma yg nmpk beza mang xde morning sickness duadua pregy ni..cuma kali ni rajin 'uwekk..uwekk' tp xde pe yg kuar..1st dulu xde uwekuwek pn..
    entah la..ana pun xkisah boy lagi or gurl..

    wiena dh scan k?ana blm lg..tunggu scan 4D terus kot..so kena sabau sikit smpai 6 bln..hihih

    ReplyDelete
  9. moga mummy dpt baby gurl...n moga mummy n baby sihat je..seronok ler si abg nk dpt kawan,musti awal2 nnti dia jeles

    ReplyDelete
  10. Sebab anak kakak semua perempuan dan bila baca semua tu Wieyna banyak yg tak menepati masa kakak mengandung dulu. So betullah kata Wieyna semua atas kehendak Allah yg penting sihat..

    ReplyDelete
  11. boleh caya ekk...hehe..nak baby pompuan..tp tade rezeki lgk sakng ni..hehe btw i folo u..:P

    ReplyDelete
  12. Takpe..pi je scan leh terus dpt tau bby ape. Skang mostly hasil scan memang tepat..hehe..tp biasalah,time peknen ni memang suka tgk analisis2 mcm ni kan..:-)..sy dulu pon same. Siap tgk kalender cina, kira prediction ikut waktu subur dll walhal dokter dh bgtau jantina pon time scan..:-P

    ReplyDelete
  13. salam kenal.
    berbeza dgn sy masa mengandungkan ank lelaki mabuk kepayang dibuatnya..sbb tulah mcm serik nak mengandung lagi masa tu..4 tahun dah pun berlalu tiba2 rindu pulak nak alami mabuk kepayang tu :")

    ReplyDelete
  14. salam kenal..
    kty dulu pregnant 3-3 anak lain2 pembawakan..

    ReplyDelete
  15. entahler yerk tak perasan... tau ngembangjer...
    kaki membesar sampailer lani...
    dulu kaki saiz 6 - 7 sekarang 8 - 9 camner....

    ReplyDelete
  16. hi awak, tengkiu sudi follow kite

    kite singgah nak wat serang balas

    tapi button follow enggak kelihatan

    mungkin sistem blog slow kot atau ada weng

    nnt kita singgah dan terus follow ye

    dun weri...

    eh, jgn luper kasi tarok kite pyer blog kt bloglist awak ye

    bai!

    ReplyDelete
  17. salam singgah done folllow ,kak ita mengandung semua sama aje,lelaki ke perempuan,tak mabuk,tak suka makan asam...sama aje cuma bab makan tu semua lain-lain..so memang tak tahu lah kan..kali ne mengandung pun tak tahu juga lelaki atau perempuan kak ita selang pertama perempuan,kedua lelaki ketiga perempuan..yg ke empat ne tak tahu lagi ..dah 3kali scan tak nampak..8/12 ne scan lagi harap-harap lelaki..he..he..jadi 2 pasang...

    ReplyDelete
  18. dah lame folllow blog awk hihihi .. selalu baca kisah mikail jrg komen jer....

    ReplyDelete
  19. mcm2kan?hehe hidung nampak lebih mekar apa maksudnya?lebih kembang ker?hehehe

    ReplyDelete
  20. Hai smua...ms sy prgnt dlu mbuk smpai 3bln jer tp kli ni mbuk smpai 7bln.yg 1st dlu suka yg mnis2.hri2 lauk ayam n suka mkn Buah limau.xsuka brsolek n dpt baby boy..tp kli ni xtau ape.xksh r jnji shat.

    ReplyDelete
  21. Hye n salam..sy prgnt 2nd bby..1st baby dpt gugurl but xtau la yg 2nd ni dpt ape...harap2dpt boy plk..
    Ms prgnt skrg ni suke sgt mkn yg msm2..makan dgg n ikan...tp malas nak make up mcm biase..urmmm agak2yg kali ni petanda baby ape ye?????

    ReplyDelete